Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Οι συνεταιρισμοί που δεν τους αγγίζει η κρίση

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Τα προϊόντα τους φιγουράρουν εδώ και χρόνια στα ράφια των καταστημάτων σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, ακόμη και της Ασίας. Δεν πρόκειται για προϊόντα κάποιων ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά για προϊόντα που φέρουν τη σφραγίδα πετυχημένων αγροτικών συνεταιρισμών, πολλά από τα οποία μάλιστα κατακτούν τις πρώτες θέσεις σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μετρούν περισσότερο από έναν αιώνα ζωής και έχουν συνδεθεί κυρίως με την παραγωγή χρεών και με φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Ωστόσο από τους περίπου 1.000 ενεργούς συνεταιρισμούς (πρωτοβάθμιους και Ενώσεις) αρκετοί τα πηγαίνουν πολύ καλά τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), περισσότεροι από 50 αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν επώνυμα προϊόντα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, των οποίων τα προϊόντα δεν τοποθετούνται καν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη χώρα μας, αλλά φεύγουν κατευθείαν για το εξωτερικό. ΚΟΖΑΝΗ Το πιο φημισμένο προϊόν είναι ο κρόκος Κοζάνης. Ο συνεταιρισμός που το παράγει αποτελεί πρότυπο επιτυχίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει συστήσει κοινή εταιρεία με την εισηγμένη Κορρές ΑΕ για την παραγωγή προϊόντων με βάση τον κρόκο. Όπως επισημαίνει στην «Ι» ο πρόεδρός του Νίκος Πατσιούρας, «εμάς μας χρωστάνε, δεν χρωστάμε σε κανέναν». Προσθέτει ότι η τόλμη των 700 οικογενειών από τον νομό να επενδύσουν στο συγκεκριμένο φυτό απέδωσε, αφού αυτή τη στιγμή άλλες χώρες πιέζουν τους αγρότες ζητώντας μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι παραγωγοί μάλιστα δειλά δειλά αρχίζουν να συναγωνίζονται τους Ιρανούς που καλύπτουν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Αυστραλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ελβετία εξελίσσονται στους καλύτερους πελάτες. Φέτος εκδηλώθηκε μεγάλη ζήτηση και από Γαλλία και Ρωσία. Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με νορβηγικές και αραβικές εταιρείες.

ΕΒΟΛ Τον ευρωπαϊκό της δρόμο αναζητά μια από τις λίγες πλέον συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, η βολιώτικη ΕΒΟΛ η οποία έχει πενταπλασιάσει τον τζίρο της την τελευταία πενταετία (πάνω από 16 εκατ. ευρώ) και πλέον συζητά εξαγωγές στην Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία με αιχμή το βιολογικό γιαούρτι που παράγει.

«ΑΧΕΛΩΟΣ» Το περισσότερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν (εξάγεται σε ποσοστό 90%) παράγει και προωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Σπαραγγιού και Λοιπών Λαχανικών Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο Αχελώος» με έδρα το Αγρίνιο. Συνολικά, οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν σπαράγγια σε μια έκταση 3.300 στρεμμάτων. Στο συσκευαστήριό του γίνεται επεξεργασία και τυποποίηση περίπου 2.000 τόνων σπαραγγιών, που στο σύνολό τους εξάγονται στη Γερμανία.

 ΠΙΝΔΟΣ Η μεγαλύτερη συνεταιριστική βιομηχανία της χώρας, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος», με πωλήσεις άνω των 170 εκατ. ευρώ ετησίως (και μάλιστα με ανοδικές τάσεις) και κερδοφορία κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, αποτελεί πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης. Διαθέτει δικό του δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί και εξαγωγές στις γειτονικές βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια) και στην Κύπρο.

ΒΕΛΒΕΝΤΟ Σε 20.000 τόνους ανέρχεται η ετήσια παραγωγή ροδάκινου στο Δήμο Βελβεντού, υπό την αιγίδα του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας, Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ). Το 50% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο πηγαίνει στην Ευρώπη και τη Ρωσία.

 ΚΡΙΤΣΑΣ Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές κινήσεις και στο ελαιόλαδο. Είναι γνωστή η αναφορά του πρωθυπουργού στο πολυβραβευμένο ελαιόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κρίτσας Κρήτης (βραβείο Mario Salinas), το οποίο πρόσφατα βρέθηκε και στα ράφια του γνωστού λονδρέζικου πολυκαταστήματος Harrod’s.

ΣΗΤΕΙΑ Η γνωστή για το λάδι της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας με μέλη 8.718 αγρότες εξάγει τα τελευταία χρόνια και τσικουδιά. Όλα τα προϊόντα της είναι τυποποιημένα και επώνυμα, κατευθύνονται δε και σε χώρες πέραν της Ευρώπης όπως η Αμερική, η Κορέα και η Κίνα.

ΣΑΜΟΣ Σαμιώτικο κρασί αλλά και το φημισμένο κρασί της Νεμέας, βρίσκονται στις προθήκες καταστημάτων στις Γαλλία, Αγγλία, Αυστραλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη μέχρι και στην Κίνα ως αποτέλεσμα των δραστήριων τοπικών συνεταιρισμών.

 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Ποιος ξέρει, για παράδειγμα, ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο συνεταιρισμός που παράγει τα ονομαστά φασόλια Πρεσπών βραβεύτηκε για την άριστη ποιότητά τους. Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Ο πελεκάνος», τιμήθηκε ανάμεσα σε συνεταιρισμούς από 112 χώρες με το πρώτο βραβείο, το «New Millennium Award».

Ο εν λόγω συνεταιρισμός, σε μια χώρα που εισάγει από τρίτες χώρες ακόμα και το εθνικό της φαγητό, κατάφερε να τελευταία χρόνια να κάνει εξαγωγές στη Γερμανία, το Βέλγιο, ακόμα και στις ΗΠΑ. Οι εν λόγω χώρες δεν είναι οι μόνες που απολαμβάνουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, τα οποία εξάγουν δραστήριοι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί δείχνουν σταθερά την προτίμησή τους στο αγρινιώτικο σπαράγγι, οι Κινέζοι πίνουν σαμιώτικο κρασί, στα Harrod’s υπάρχει ελαιόλαδο από την Κρήτη, οι Ρώσοι και οι Τσέχοι τρώνε ροδάκινα από το Βελβεντό, οι Βούλγαροι κοτόπουλα από τα Ιωάννινα, οι Ολλανδοί προτιμούν βιολογικό γιαούρτι από το Βόλο και οι Κορεάτες δοκιμάζουν τσικουδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου