Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Διαφάνεια τιμών και Ομάδες παραγωγών στηρίζουν την επισιτιστική ασφάλεια


Γιαννακοπούλου Φανή|  01/10/2014 - 09:37 πμ
Η ενίσχυση της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας για καλύτερες τιμές εφοδίων και τελικών προϊόντων και η διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών της διεθνούς αγοράς, ώστε οι αγρότες να μπορούν να προγραμματίσουν τις καλλιέργειές τους είναι δύο σημεία που θα πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου ο αγροτικός τομέας να μπορεί να ανταποκριθεί στις παγκόσμια αυξανόμενες ανάγκες της επισιτιστικής ασφάλειας.
Αυτό επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργάνωσε η ιταλική προεδρία της ΕΕ, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.
Με αφορμή το θέμα της συνάντησης, που ήταν «Πώς η γεωργία της Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας», οι εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων περιέγραψαν καλύτερους τρόπους, με μέτρα που ωφελούν το περιβάλλον και την ίδια στιγμή είναι οικονομικά βιώσιμα, για να εξασφαλιστεί ο ασφαλής εφοδιασμός τροφίμων για έναν παγκόσμιο πληθυσμό ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια σε λιγότερο από 40 χρόνια.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στη σύνοδο του Μιλάνου, ο πρόεδρος της Cogeca Christian Pees, τόνισε «Το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι σημαντικό. Σε έναν κόσμο όπου περίπου 805 εκατ. άνδρες, γυναίκες και παιδιά υποφέρουν από την πείνα και όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κάθε μέρα, η επισιτιστική ασφάλεια και η σταθερότητα με ένα βιώσιμο τρόπο είναι μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση, στην οποία δεν πρέπει να αποτύχουμε».
Σκιαγραφώντας τις περιοχές όπου απαιτείται επείγουσα δράση, ο κ. Pees είπε: «Η σταθερότητα της αγοράς πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου οι αγρότες και οι γεωργικοί συνεταιρισμοί να είναι σε θέση να προχωρήσουν σε παραγωγικά σχέδια. Πρέπει να ασχοληθούμε με τις ολοένα και πιο ασταθείς τιμές των γεωργικών προϊόντων και των προμηθειών με αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας, για τους παραγωγούς και πρόσβαση σε εργαλεία για την προστασία των γεωργών έναντι των κινδύνων».
«Το γεγονός ότι λειτουργούμε σε μια παγκόσμια αγορά και οι σημερινές ευρωπαϊκές τιμές ευθυγραμμίζονται με τις παγκόσμιες σημαίνει επίσης ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πληροφόρηση για την αγορά και διαφάνεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την έγκαιρη προειδοποίηση για τα γεωργικά αποθέματα και τις τιμές, ο τομέας θα μπορεί να αντιδρά πιο γρήγορα. Το Αγροτικό Πληροφοριακό Σύστημα Αγοράς (AMIS) είναι μια θετική πρώτη πρωτοβουλία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα αποτελέσει μια καλή βάση για να ξεκινήσετε τη δημιουργία ενός δικτύου ανεξάρτητων ευρωπαϊκών υπηρεσιών σχετικά με την κατάσταση της γεωργίας και των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.
Και συνέχισε «Οι οργανώσεις παραγωγών, όπως οι γεωργικοί συνεταιρισμοί, θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται, δεδομένου ότι επιτρέπουν στους αγρότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εμπορεύονται τα προϊόντα τους, και, τελικά, να αυξάνουν την αποτελεσματικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Με την από κοινού αγορά εισροών και τη συγκέντρωση της προσφοράς, οι οργανώσεις των αγροτών μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την ακραία αστάθεια της αγοράς, τόσο όσον αφορά τις εισροές όσο και εκροές. Αυτό δημιουργεί, επίσης, προστιθέμενη αξία και μεγαλύτερες οικονομικές αποδόσεις».
Ακολούθως η αντιπρόεδρος της Copa, κα Maira Dzelzkaleja, η οποία διευθύνει ένα οικογενειακό αγρόκτημα στη Λετονία από το 1991, ανέφερε «Η άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιορισμών για τη γη και το νερό, καθώς και η αλλαγή του κλίματος και οι ασταθείς πολιτικές συνθήκες, όπως η πρόσφατη απαγόρευση δεν κάνουν τα πράγματα εύκολα. Οι φυσικοί πόροι είναι πεπερασμένοι. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή δεν θα φέρει μόνο αλλαγές της θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα, αλλά θα προκαλέσει επίσης πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, με κινδύνους αποτυχίας των καλλιεργειών ή ασθενειών. Η κάλυψη της ζήτησης για περισσότερα τρόφιμα και ζωοτροφές, σε υψηλή ποιότητα, με οφέλη για την υγεία και μεγαλύτερη ποικιλομορφία είναι, κατά συνέπεια, μια τεράστια πρόκληση, αλλά δεν είναι αδύνατη. Απαιτούνται κατάλληλες και άμεσες προσπάθειες».
«Η πρόσφατη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ έχασε το τραίνο και απέτυχε να κρατήσει μια πραγματική πολιτική συζήτηση σχετικά με το τι έχουμε ως Copa-Cogeca προωθήσει  ως «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή να παράσχουμε στους γεωργούς λύσεις που ωφελούν το περιβάλλον και στηρίζουν μια οικονομικά βιώσιμη γεωργία. Η πράσινη ανάπτυξη είναι το κλειδί για μια ανταγωνιστική, βιώσιμη και αποδοτική χρήση των πόρων στον τομέα της γεωργίας, και πραγματικά κάνουμε έκκληση στην ΕΕ να μην χάσει την ευκαιρία για να ξεκινήσει και πάλι αυτή η συζήτηση», τόνισε.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Pees τόνισε: «Πάνω απ 'όλα, εξασφαλίζοντας ότι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους θα λαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις για τα προϊόντα τους και ότι θα έχουν επαρκή οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα για να επενδύσουν στο μέλλον είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση της πείνας και την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας σε μακροπρόθεσμους όρους» 
Αναδημοσιευση απο Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου