Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Fruit Logistica 2011

Προκλήσεις αλλά και ανάκαμψη στα οπωροκηπευτικά
ImageΜία χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο των οπωροκηπευτικών ήταν το 2010, το οποίο σημαδεύτηκε από φυσικές καταστροφές, κακές καιρικές συνθήκες και ύφεση. Γεγονότα τα οποία δυσκόλεψαν την ανάκαμψη του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Για λογαριασμό της φετινής Fruit Logistica, το περιοδικό Fruchthander παραθέτει τα σημαντικότερα εμπορικά θέματα του κλάδου για τη χρονιά που μας πέρασε.
 
Ιανουάριος - Μάρτιος
Η Ρωσία αποφασίζει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή φρούτων προκειμένου να «απεμπλακεί» όσο το δυνατόν από τις εξαγωγές. Παράλληλα, η Dole λανσάρει τη νέα της διαφημιστική καμπάνια, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής και η Βραζιλία αναμένει ότι θα εξάγει 115.000 τόνους μήλων.
 
Απρίλιος - Μάιος
Ο κλάδος των οπωροκηπευτικών καλεί για αυξήσεις στις τιμές ενώ η σοδειά ακτινιδίου στην Ιταλία πλήττεται από βακτήριο (PSA). Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών
παρουσιάζει σημαντική μείωση στην Ευρώπη των «27». Οι δε εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από Τρίτες χώρες συρρικνώθηκαν κατά 7,13% σε όγκο και 5,77% σε αξία.
Οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα προβλήματα του κλάδου. Την ίδια εποχή, η συγκομιδή σπαραγγιού στη Γερμανία ξεκινάει φτωχά, ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες στην Ιταλία αναγκάζουν σε 20% μείωση της παραγωγής νεκταρινιών και ροδακίνων.
 
Ιούνιος - Ιούλιος
Ο κλάδος τροφίμων της λιανικής πώλησης βλέπει με τα… κιάλια την όποια ευκαιρία διεύρυνσης του δικτύου σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Η.Π.Α.
 
Αύγουστος – Σεπτέμβριος
Επιβεβαιώνεται η ευρεία άποψη ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν σε υψηλότερες τιμές ενώ οι Γάλλοι βιοκαλλιεργητές προειδοποιούν ενάντια σε έναν νέο πόλεμο τιμών. Παράλληλα, θετική ανάπτυξη παρουσιάζουν οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, παρά την ύφεση.
 
Οκτώβριος – Δεκέμβριος
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες σε πολλά μέρη της Ε.Ε. κάνουν δύσκολη τη ζωή στους καλλιεργητές - παραγωγούς, παρά το γεγονός ότι τον μήνα Δεκέμβριο καταγράφονται οι μεγαλύτερες πωλήσεις όλου του χρόνου.
 
Έντονη η ελληνική παρουσία
ImageΣτην Fruit Logistica 2011, την ελληνική συμμετοχή οργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και συμμετείχαν οι εξής επιχειρήσεις: Ε.Α.Σ Καβάλας, Ε.Β.Ε. Καβάλας, Ε.Β.Ε. Λάρισας, Αγίασμα Κεραμωτής, ΝΕΣΠΑΡ Α.Σ. Χρυσοχωρίου, ΝΕΣΤΟΣ Α.Σ. Χρυσούπολης-Κεραμωτής, Α.Σ. Σπαραγγοπαραγωγών Καβάλας, Φραγκίστας Γ.Ν. ΑΕ, Καβάλα Α.Ε. (Organisation Producers of Vegetables), Δημόκριτος, Δίας Ακτινίδια ΑΕ, Μητροσίλης Α.Ε., Πρωτοφανούσης Α.Ε. Στο περίπτερο της Elfruit, το οποίο οργάνωσε η Novacert, συμμετείχαν οι: Α.Σ. Νάουσας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Μέσης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής, Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελίκης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής/Ανθεμίας, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, ΑΣΕΠΟΠ Βελβενδού και Venus Growers. Άλλες ελληνικές εταιρείες που έλαβαν μέρος ήταν οι εξής: Apollo Fruit International Ltd., Bella Frutta SA, Olympic Fruit - Balakanakis Bros S.A., NGP Plastic S.A., Trikala Farms Ltd.
 
Νέο ρεκόρ συμμετοχών
Η Fruit Logistica σημείωσε κατά την τελευταία διοργάνωσή της νέο ρεκόρ συμμετοχής μετά του 2010. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, πάνω από 56.000 επισκέπτες από 132 χώρες βρέθηκαν φέτος στο Βερολίνο για να μάθουν τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου των οπωροκηπευτικών. Ρεκόρ συμμετοχής σημειώθηκε και στους εκθέτες, εφόσον για πρώτη φορά στην ιστορία 2.452 εκθέτες από 84 διαφορετικές χώρες -μεταξύ αυτών και ελληνικές επιχειρήσεις- πήραν μέρος στην έκθεση (το 2010 είχαν πάρει μέρος 2.314 εκθέτες).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου