Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Το σαμάρωμα του λευκού σπαραγγιού

Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η προετοιμασία των αγρών σπαραγγιού  της ομάδας παραγωγών Άρδας , "το σαμάρωμα " όπως το αποκαλούν οι παράγωγοί μας  ."Το σαμάρωμα " είναι η συσσώρευση εδάφους -χωματος   , πάνω στο ρίζωμα των σπαραγγιων ούτως ώστε στη συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού να έχουμε ποιοτικό προϊόν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα .
Τα εδάφη των σπαραγγότοπων ήρθαν στο ρώγο τους και η κατασκευή των σαμαριών έγινε με ιδανικές συνθήκες , χωρίς να συμπιεστούν , κρατώντας μια δομή πολύ καλή
στο συσσωρευμένο έδαφος .

Μαζί  με το σαμάρωμα συγχρόνως έγινε η εδαφοκάλυψη των φυτειών , όπως κάθε χρόνο άλλωστε με σκοπό την πρώιμιση της παραγωγής του λευκού σπαραγγιού . Πρόκειται για μια ταχτική που εφαρμόζουμε εδώ και 20 χρόνια από την εποχή που ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός .
Οι φυτείες των σπαραγγιών πλέον μπαίνουν στην τελική ευθεία και όλα είναι έτοιμα για τη συγκομιδή της άνοιξης του 2011 .
Μια συγκομιδή που υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ξεκινήσει σχετικά νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές εάν δεν προκύψουν ακραία  καιρικά φαινόμενα και όλα εξελιχθούν ομαλά όπως αναμένεται .                                                                        

Η στάθμη του ποταμού Άρδα είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και μέχρι στιγμής δεν συντρέχουν αιτίες πλημμυρών στην κοίτη του ποταμού , πράγμα που βοηθά στην ισορροπημένη ροή της συγκομιδής του σπαραγγιού .

Φέτος αναμένουμε η παραγωγή μας να έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες χρόνιες και αυτό γιατί δεν σημειώθηκαν υπερβολικές βροχοπτώσεις στην κοιλάδα του Άρδα κατά το φθινόπωρο  και το χειμώνα που μας πέρασε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου