Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Σούπα πεπόνι με γαρίδες

     
Ίσως σας φανεί παράξενη αυτή η υπέροχη συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη, αλλά είναι ένα πιάτο που μπορείτε να το σερβίρετε όταν έχετε ένα επίσημο τραπέζι που θα κάνει εξαιρετική εντύπωση μια και έχει 3 ουσιαστικά σημεία. Απλές σοταρισμένες στο βούτυρο γαρίδες, μια σούπα από πεπόνι που είναι εξαιρετική γεύσης και ένα μπαλάκι από Κατίκι Δομοκού κυλισμένο πάνω σε μαυροσίσαμο ή παπαρουνόσπορο που και τα τρία μαζί συνθέτουν μια υπέροχη γεύση.

Τα υλικά μας για 4 πιατάκια είναι
8 μεγάλες γαρίδες

2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
1 κοφτό κουτ γλυκού γλυκιά πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι
1 κουτ σούπας χυμό λεμονιού

Για το τυρομπαλάκι
150 γραμ Κατίκι Δομοκού
50 γραμ ανθότυρο φρέσκο
2 κουτ σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
4-5 κουτ σούπας μαυροσίσαμο ή παπαρουνόσπορο

Για τη σούπα πεπόνι
600 γραμ καθαρισμένη σάρκα από πεπόνι Θράκης
1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί Σάμου
1 κουτ σούπας ξερό βασιλικό
Αλάτι, λευκό πιπέρι

Ας ξεκινήσουμε από τα τυρομπαλάκι. Σε ένα μπολ βάζετε το Κατίκι Δομοκού και τον ανθότυρο. Λειώνετε τον ανθότυρο με ένα πιρούνι και τον ανακατεύετε καλά με το Κατίκι Δομοκού. Λαδώνετε τα χέρια σας με λίγο σπορέλαιο, παίρνετε μια ποσότητα ίση με ένα καρύδι , την πλάθετε σε μπαλάκι με τα χέρια σας και την κυλάτε πάνω στο μαυροσίσαμο. Βάζετε τα μπαλάκι σε ένα πιατάκι και τα φυλάτε στο ψυγείο να μείνουν κρύα.

Φτιάχνετε τη σούπα. Στο μπλέντερ του μίξερ σας βάζετε τα ψαχνά από το πεπόνι, το γλυκό κρασί, και το βασιλικό. Τα δουλεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενής πολτός. Τα βγάζετε και τα βάζετε σε μια κατσαρολίτσα. Τον ζεσταίνετε απλά, προσθέτετε το λευκό πιπέρι και λίγο αλάτι. Διατηρείτε τη σούπα σας χλιαρή.

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τα κεφάλια. Τις χαράζετε στη πλάτη και αφαιρείτε το εντεράκι. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και τις σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν κόκκινες. Τις πασπαλίζετε με την πάπρικα και στη συνέχεια αλατίζετε και σβήνετε με το λεμόνι.
Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα, μια γενναία κουτάλα πεπονόσουπα και απαλά ακουμπάτε από πάνω της τις σοταρισμένες γαρίδες και το τυρομπαλάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου