Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών ζήτησαν οι Copa – Cogeca από τον Επίτροπο Αλμούνια (19/1/2011 07:57)

Αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών ζήτησαν οι Copa – Cogeca από τον Επίτροπο Αλμούνια (19/1/2011 07:57)


Σε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής και συνεταιριστικής οργάνωσης των Ευρωπαίων αγροτών, Copa – Cogeca, προέβαλαν τον μεγάλο ρόλο που διαδραματίζουν οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμού στον αγροδιατροφικό τομέα της Ε.Ε. ζητώντας παράλληλα από την Κομισιόν να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρυθμίσεις που θα έχουν στόχο την εξασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού.
«Οι συνεταιρισμοί αποτελούν την κύρια μορφή των ομάδων παραγωγών στην Ε.Ε. Η ανάγκη προώθησής τους έχει ανέβει ψηλά στην πολιτική ατζέντα, εν μέσω κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της Cogeca, Πάολο Μπρούνι, στον επίτροπο και πρόσθεσε: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ο ρόλος και οι ευθύνες των ομάδων παραγωγών σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν για τη μελλοντική πολιτική ποιότητας.

Είναι σημαντικό οι ομάδες παραγωγών να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση των τοπικών ευρωπαϊκών προϊόντων που καλύπτονται από τη νομοθεσία για τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η δύναμη των ομάδων παραγωγών πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοράς και ο δυναμισμός του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους αντιμετωπίζουν ακραία αστάθεια των αγορών, η οποία επηρεάζει και τους καταναλωτές».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Copa, Πάτρικ Βάλτσε, προειδοποίησε: «Αντιμέτωποι με την τεράστια αγοραστική δύναμη των σουπερμάρκετ, οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο της τιμής λιανικής. Συνεπώς πρέπει να προσαρμοστούν οι κανόνες ανταγωνισμού ώστε οι ομάδες παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί, να μπορέσουν να λάβουν ένα δικαιότερο μερίδιο της αξίας των προϊόντων. Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί και οι αγροτικές οργανώσεις πρέπει να παίζουν με ίσους όρους. Παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στην ερμηνεία από τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια, ιδίως κατά τον ορισμό της συναφούς αγοράς. Οι κοινοτικοί κανόνες ανταγωνισμού πρέπει να εφαρμόζονται κατά πιο εναρμονισμένο τρόπο στον αγροτικό τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου