Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Σε ανάκαμψη η αγορά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών της Κεντρικής Ευρώπης το 2010

Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει η αγορά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στις αγορές πέντε κρατών της Κεντρικής Ευρώπης το 2010, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.


Η αρνητική εικόνα που παρουσίασε η αγορά των οπωροκηπευτικών στην Κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2009 - λόγω της οικονομικής κρίσης - δεν επαναλήφθηκε τη φετινή χρονιά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Συμβούλων και Ερευνών, PMR.

Αναλυτικότερα, η έρευνα με τίτλο «Το λιανικό εμπόριο των οπωροκηπευτικών στην Κεντρική Ευρώπη το 2010» έδειξε ότι η αξία της αγοράς των φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε πέντε χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Σχετικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στον τομέα, η έρευνα έδειξε ότι οι πωλήσεις οπωροκηπευτικών δέχθηκαν πλήγμα στις προαναφερθείσες χώρες κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, με εξαίρεση την Πολωνία, της οποίας οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,7%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Από την πλευρά της, η Dominika Kubacka, ερευνήτρια της εταιρείας επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μικροί λιανοπωλητές οπωροκηπευτικών, οι οποίοι είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν κατά 10% το 2009, σε σύγκριση με το 2008, στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου