Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Δεν το βάζει κάτω το ένδοξο κουνουπίδι

Κατάλληλα υβρίδια και διαδοχικές σπορές τα μυστικά για την ενίσχυση του εισοδήματος

Κατσένιος Νίκος|  16/01/2012 - 11:27 πμ
Μπορεί τα τελευταία χρόνια το κουνουπίδι να βρίσκεται στη σκιά του μπρόκολου, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όμως η μεγάλη περιεκτικότητά του σε στοιχεία υψηλής διατροφικής αξίας, όπως οι βιταμίνες, το έχουν καθιερώσει ως ένα από τα σημαντικότερα λαχανικά της μεσογειακής διατροφής.
Οι τιμές παραγωγού φέτος βρίσκονται κατά μέσο όρο 5λεπτά χαμηλότερα από τις αντίστοιχες της περσινής χρονιάς.Οι τιμές παραγωγού φέτος βρίσκονται κατά μέσο όρο 5λεπτά χαμηλότερα από τις αντίστοιχες της περσινής χρονιάς.
Η καλλιέργειά του θεωρείται σχετικά εύκολη και το σημείο κλειδί για να απολαύσουν οι παραγωγοί υψηλές τιμές είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξάπλωση της περιόδου συγκομιδής, μέσα από διαδοχικές σπορές και χρήση κατάλληλων υβριδίων.
Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως σε  Εύβοια, Αττική, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Αρκαδία. Η καλλιέργειά του καλύπτει  περίπου 30.000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 69.000 τόνους ετησίως.
Η εγκατάσταση του κουνουπιδιού ξεκινάει στα μέσα Ιουλίου και επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ούτως ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη διασπορά στην περίοδο ωρίμανσης του προϊόντος. Η συγκομιδή ξεκινάει στα τέλη του Οκτώβριου και συνεχίζεται για 1-2 μήνες ανάλογα με την περιοχή. Η σπορά του κουνουπιδιού πραγματοποιείται είτε απευθείας στο έδαφος, είτε με μεταφύτευση σπορόφυτων, τεχνική που προτιμάται περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η σπορά γίνεται σε βάθος 1,5 με 2 εκ. και σε γραμμές που απέχουν 70 με 80 εκ. και 50 εκ. περίπου επί των γραμμών. Για εμπορικές φυτείες η σπορά γίνεται με σπαρτική σίτου κατάλληλα ρυθμισμένη. Εφόσον η ποικιλία δίνει λιγότερο ογκώδη φυτά οι σπορές είναι πιο κοντινές.

Τα οικονομικά μεγέθη
Το κόστος των σπόρων υπολογίζεται μεταξύ 35-50 ευρώ το φακελάκι με τους 2.500 σπόρους, ενώ τα σπορόφυτα πωλούνται προς 4-6 λεπτά το φυτό.
Η πυκνότητα των φυτών ανέρχεται στα 3.000-4.000 φυτά στο στρέμμα. Η μέση παραγωγή ανά φυτό υπολογίζεται στα 1- 2 κιλά το κεφάλι, δηλαδή αποδόσεις που φτάνουν μέχρι και 6 τόνους εμπορεύσιμου προϊόντος το στρέμμα.
Η τιμή παραγωγού για το κουνουπίδι ξεκίνησε φέτος στα 90-95 λεπτά το κιλό  κατά την αρχή της εμπορικής περιόδου, που οι ποσότητες ήταν ελάχιστες, και  τώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά της σεζόν έχει υποχωρήσει στα 50 λεπτά το κιλό, όπως μας ενημερώνει ο παραγωγός από το Μαραθώνα, Γιάννης Γιαννακόπουλος. Οι τιμές φέτος βρίσκονται κατά μέσο όρο 5 λεπτά χαμηλότερα από την περσινή χρονιά εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, αλλά και της υψηλής παραγωγής. Το κόστος καλλιέργειας στο κουνουπίδι ανέρχεται στα 1.500-2.000 ευρώ το στρέμμα και η τιμή του σπόρου του θεωρείται υψηλή στα 34 ευρώ το κιλό περίπου.

Πού και πώς καλλιεργείται
Τα κουνουπίδια ευδοκιμούν σε αρδευόμενα δροσερά ελαφρά έως συνεκτικά αλλά στραγγερά εδάφη. Αντέχουν και σε ελαφρώς όξινα εδάφη. Η προετοιμασία του χωραφιού πρέπει να είναι επιμελημένη με όργωμα, σβάρνισμα και ανάμιξη κοπριάς 2 με 3 τόνους το στρέμμα και ανάλογων λιπασμάτων.
Για εμπορική φυτεία η ποσότητα των λιπασμάτων υπολογίζεται ύστερα από ανάλυση του εδάφους. Γενικά, πριν από το σβάρνισμα αναμειγνύονται 20 κιλά  θειικής αμμωνίας, 25 κιλά υπερφοσφωρικό και 15 κιλά θειικό κάλι. Συμπληρωματικά δίνονται ακόμη 20 κιλά θειική αμμωνία το στρέμμα, κατά το σκάλισμα.
Τέλος, για οικονομία στο νερό καλό είναι ποτίζουμε με σταγόνες.

Το αρχαιοελληνικό
Το κουνουπίδι είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, στο γένος Βράσσικα.
Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ υπάρχουν αναφορές για την καλλιέργεια του στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο. Καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του.

Η ώρα της συγκομιδής
Στο σωστό μέγεθος
Μετά το σχηματισμό της ανθοκεφαλής, σε ποικιλίες που τα φύλλα τους δεν την καλύπτουν αρκετά, χρειάζεται δέσιμο των φύλλων πάνω από την ανθοκεφαλή για προστασία από παγετούς και κυρίως από τον ήλιο, που αλλοιώνει το λευκό χρώμα. Σύμφωνα με γεωπόνους, αλλά και παραγωγούς, το στερέωμα των φύλλων γίνεται με λάστιχο.
Υπάρχουν ποικιλίες και υβρίδια που τα εξωτερικά τους φύλλα αναδιπλώνονται προς τα μέσα και καλύπτουν μόνα τους την ανθοκεφαλή. Η συγκομιδή της ανθοκεφαλής γίνεται όταν έχει φτάσει πλέον στο επιθυμητό μέγεθος και τα
φύλλα είναι πράσινα και εύρωστα. Καλό είναι να μην παραμένει στο φυτό πέρα του ορίου αυτού, διότι πολύ γρήγορα μπορεί να μειωθεί η συνεκτικότητα και η σκληρότητά της, καθώς και να αλλοιωθεί το λευκό χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου