Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για τα μπρόκολα - Αύγουστος 2010 BROCCOLLI


Μια καλή χρονιά για τα μπρόκολα θα πρέπει να περιμένουμε φέτος, καθώς έως το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου η πορεία του προϊόντος εξελισσόταν πολύ ικανοποιητικά, ενώ και τα πρώτα στοιχεία από την αγορά είναι θετικά.
Αναφορικά με τον όγκο παραγωγής, αυτός αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2009 και να είναι και λίγο αυξημένος, λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφηκε για τα μπρόκολα στη αγορά την περσινή χρονιά. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Στέλιος Τσακίρης, γεωπόνος του ΑΣΚΓΕ Άρδας και Ε.Α.Σ. Ορεστιάδας, οι παραγωγοί στην περιοχή του Έβρου κάθε χρόνο προσπαθούν να βελτιώνουν τις καλλιεργητικές τους μεθόδους ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις και να περιορίζουν το παραγωγικό τους κόστος, ενώ πειραματίζονται συνεχώς με νέες ποικιλίες μπρόκολου. Όπως μας τόνισε, αρκετές από αυτές τις ποικιλίες τελικά αξιολογούνται θετικά και επιλέγονται προς καλλιέργεια πιο εντατικά.
Όσον αφορά την έναρξη της συγκομιδής, αυτή στην περιοχή του Έβρου θα ξεκινήσει λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο και αναμένεται να επεκταθεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Αν και τα πράγματα έως τώρα εξελίσσονται πολύ καλά, ανησυχία των παραγωγών είναι μήπως μέσα στο καλοκαίρι εκδηλωθεί κάποιος καύσωνας στους παραγωγικούς τόπους με συνέπεια να προκληθούν ζημιές στην παραγωγή. Πέραν αυτού, οι τιμές παραγωγού που κάθε χρόνο κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, λόγω της σταθερής σχετική προσφοράς και ζήτησης, θα διαμορφωθούν και φέτος γύρω στα 80 λεπτά το κιλό για τις πρώιμες ποικιλίες που θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο καλοκαίρι και οι αυξομειώσεις αργότερα δεν αναμένονται να είναι σημαντικές.

Πολύ επιτυχημένη συσκευασία σε φελιζόλ με πάγοΜια από τις καινοτομίες του ΑΣΚΓΕ Άρδα που είχε συζητηθεί έντονα πέρυσι στην αγορά ήταν η συσκευασία του μπρόκολου σε κιβώτιο από φελιζόλ με πάγο. Η επιλογή του συνεταιρισμού του Έβρου φαίνεται πως έδωσε μια νέα δυναμική στο πολύ ευπαθές προϊόν και είχε ως αποτέλεσμα να διατηρείται φρέσκο για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι στις κλασικές συσκευασίες.
Αυτή η επιλογή, όπως μας τόνισε ο κ. Τσακίρης έχει τελικά πολύ θετικό αντίκτυπο τόσο στους παραγωγούς, που είναι σε θέση να προσφέρουν ένα πολύ φρέσκο, ποιοτικό προϊόν, όσο και στους εμπόρους που υπό άλλες συνθήκες είναι αναγκασμένοι να πετούν στον κάδο των απορριμμάτων μεγάλες ποσότητες μπρόκολου που χαλάει από τη ζέστη. Μάλιστα, ο συνεταιρισμός του Έβρου φέτος θα προσφέρει τα μπρόκολά του στην ίδια, ήδη πετυχημένη συσκευασία, η οποία όμως έχει υποστεί βελτιώσεις, βάσει της εμπειρίας από την περσινή σεζόν, προκειμένου να είναι φέτος ακόμη πιο αποδοτική.


Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για τα μπρόκολα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου