Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ικανοποιητική εξέλιξη για τα μπρόκολα παρά τα φετινά προβλήματα


Ο καύσωνας του καλοκαιριού και οι απεργίες των οδηγών φορτηγών ήταν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν φέτος παραγωγοί κι έμποροι μπρόκολου από το Νομό Έβρου, ωστόσο παρόλες τις δυσχέρειες αυτές δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη νέα σεζόν.

Η φετινή σεζόν του μπρόκολου ξεκίνησε με ζημιές για τους παραγωγούς από τον Έβρο, της τάξης του 50%, επηρεάζοντας αποκλειστικά την πρώιμη παραγωγή. Το φαινόμενο οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα που σημειώθηκε το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο το ευτύχημα ήταν ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο όγκος παραγωγής είναι γενικά περιορισμένος και επομένως, παρότι στην έναρξη της σεζόν δεν υπήρξαν αρκετές ποσότητες του προϊόντος, τα πράγματα επανήλθαν γρήγορα σε κανονικά επίπεδα, δίχως να επηρεάσουν σημαντικά τον φετινό όγκο παραγωγής.
Όπως μας ενημέρωσε ο γεωπόνος του ΑΣΓΕ Άρδα κ. Στέλιος Τσακίρης, ο συνολικός όγκος της παραγωγής του Έβρου κινείται φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και είναι ίσως και λίγο αυξημένος. Tο σύνολο της παραγωγής στην ακριτική αυτή περιοχή, που φτάνει τους 350 τόνους, παράγει και διακινεί ο συνεταιρισμός, ενώ υπάρχουν και κάποιες μικρότερες ποσότητες που παράγονται και διακινούνται από άλλους ανεξάρτητους παραγωγούς κι εμπόρους.
Σε καλά επίπεδα η ζήτησηΠαρότι οι τιμές του προϊόντος παρουσιάζουν φέτος μια μικρή πτώση συγκριτικά με την περσινή σεζόν, όταν η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 75-80 ευρώ το κιλό, ο κ. Τσακίρης δηλώνει πως οι παραγωγοί είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι, γιατί περίμεναν τα πράγματα στο εμπορικό κομμάτι να ήταν πολύ πιο άσχημα. Η ζήτηση για μπρόκολα κυμαίνεται φέτος σε καλά επίπεδα, παρότι σε άλλα προϊόντα έχει πέσει κατακόρυφα και δεν παρατηρούνται προβλήματα απορρόφησης του προϊόντος. Σ’ αυτό το γεγονός, προσθέτει ο κ. Τσακίρης, συνέβαλε και η φετινή άριστη ποιότητα του προϊόντος που έφτασε από τον Έβρο στις αγορές ολόκληρης της χώρας. Επιπλέον, τα προβλήματα που προκλήθηκαν στον εμπορικό τομέα από τις απεργίες και τα μπλόκα των οδηγών φορτηγών, παρακάμφθηκαν εύκολα ή δύσκολα με αποτέλεσμα τα μπρόκολα του ακριτικού Νομού της χώρας μας να φτάσουν ανεμπόδιστα έως τις αγορές της Νότιας Ελλάδας.
Επένδυση στη συσκευασία και την τεχνογνωσίαΣύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο, το προϊόν έχει καλές εμπορικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς του Έβρου να επενδύσουν περισσότερο στο προϊόν. Μάλιστα ο ΑΣΚΓΕ Άρδα για δεύτερη χρονιά φέτος χρησιμοποιεί την καινοτόμο συσκευασία με φελιζόν και πάγο που κρατά πολύ φρέσκα τα μπρόκολα για αρκετές μέρες, ενώ πειραματίζεται κάθε χρόνο με νέες ποικιλίες μπρόκολου, συγκρίνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καθεμίας από αυτές, σε μια προσπάθεια να επιτύχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση της σεζόν, μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις και καλύτερη ποιότητα προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου